Ε.Π.Ο.Π.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

Με ανησυχία παρακολουθούμε την επιμονή των παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ηλείας (δημάρχων και Ν.Α.) στην προώθηση της λύσης του λεγόμενου «εργοστασίου ενεργειακής αξιοποίησης» (δηλ. καύσης) των απορριμμάτων στο Νομό.
Η ιδέα που ξεκίνησε από τους πρώην δημάρχους Γαστούνης και Βαρθολομιού ,φαίνεται ότι βρήκε πρόσφορο έδαφος μεταξύ των υπολοίπων δημάρχων, οι οποίοι, αφού απέτυχαν παταγωδώς (όπως προηγουμένως η Νομαρχία) να βρουν οποιαδήποτε (έστω και στοιχειώδη) άλλη λύση διαχείρισης, την υιοθέτησαν άκριτα και επιπόλαια για να απαλλαγούν, όπως νομίζουν , μια και καλή από αυτόν τον βραχνά.
Οι δήμαρχοι της Ηλείας με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ και δήμαρχο Αμαλιάδας κ. Λυμπέρη (στον οποίον, όπως και στους προκατόχους του, ανήκει η δόξα των φλεγόμενων Κονιδέίκων), εμφανίζονται να επιλέγουν την πιο «προχωρημένη τεχνολογικά» και πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα λύση της ενεργειακής αξιοποίησης, θέλοντας προφανώς να πρωτοπορήσουν (αυτοί οι έσχατοι κάθε άλλης πρωτοβουλίας), την ίδια στιγμή που οι δύο μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας δια στόματος των νεοκλεγμένων δημάρχων τους Κακλαμάνη και Φασούλα, την απορρίπτουν ρητώς και επιλέγουν τη λύση της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της μείωσης των σκουπιδιών.
Στη λύση αυτή επιμένουν εδώ και χρόνια και όλες οι οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις της Χώρας.
Προς τι λοιπόν η εμμονή της ΤΕΔΚ, της Νομαρχίας και των Δημάρχων της Ηλείας σε επικίνδυνες περιβαλλοντικά και δαπανηρές οικονομικά λύσεις;
Μήπως θέλουν για μια ακόμη φορά να υπεκφύγουν από τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, δηλ. να οργανώσουν σοβαρά προγράμματα ορθολογικής διαχείρισης (με πρώτο την ανακύκλωση) των απορριμμάτων;
Η ΕΠΟΠ είναι ήδη σε επαφή με άλλες τοπικές οικολογικές, κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις και πολύ σύντομα θα οργανωθούν κοινές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών της Ηλείας.
Από τώρα όμως καλούμε τον Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, τους βουλευτές και κυρίως την Κυβέρνηση, να σταματήσουν αυτή την άστοχη πρωτοβουλία περί εργοστασίου καύσης και να κινηθούν με σοβαρότητα για την ενδεδειγμένη λύση της διαχείρισης των απορριμμάτων, που έχουν προτείνει όλες οι οικολογικές οργανώσεις της Χώρας.
Δελτίο Τύπου
Λεχαινά, 10/2/07
(Δες και το κείμενο της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης στα Παράπλευρα)

Advertisements

Comments are closed.