Ε.Π.Ο.Π.

22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Του Διονύση Κράγκαρη*

Η γη γιορτάζει; Είναι ένα ερώτημα που τίθεται την ίδια ημέρα, κάθε χρόνο. Ήδη η Άνοιξη, παρά τον δύστροπο καιρό, έχει μπει για τα καλά και μας προκαλεί με χίλια μύρια λούλουδα σε υπαίθριες εξορμήσεις.
Το ερώτημα όμως περιμένει απάντηση και δίχως άλλο οι πρώτες σκέψεις μας δεν είναι και τόσο ευχάριστες. Ο πόλεμος στο κοντινό Ιράκ τέλειωσε δεν τέλειωσε και ίσως επεκταθεί και, δίπλα στα χιλιάδες ανθρώπινα θύματα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις ολέθριες επιπτώσεις στο φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον από τις βόμβες και τη χρήση τοξικών όπλων. Δεν μας φτάνουν λοιπόν τα τεράστια προβλήματα που ανεφύησαν τις τελευταίες δεκαετίες (φαινόμενο του θερμοκηπίου, τρύπα του όζοντος, κλιματολογικές αλλαγές, χρήση πυρηνικής ενέργειας), εν ονόματι της παγκόσμιας ηγεμονίας και του αχαλίνωτου κέρδους των πολυεθνικών, διαπράττονται εγκλήματα τόσο κατά της παγκόσμιας ανθρώπινης κοινότητας όσο και κατά του φυσικού περιβάλλοντος.
Ας έλθουμε όμως στα δικά μας. Στο Νομό μας νωπές είναι ακόμη οι καταστροφές από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που έπληξαν ολόκληρες περιοχές. Σε μεγάλο βαθμό είναι σίγουρο ότι οφείλονται σε ατυχείς ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. Ποτάμια μπαζώθηκαν ή και καταργήθηκαν ακόμη (Πηνειός), φράγματα δημιουργήθηκαν χωρίς μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, λαγκάδια και ρέματα εξαφανίσθηκαν, λίμνες (Αγουλινίτσας, Μουριάς και Κάστας) αποξηράνθηκαν εν ονόματι μιας αχαλίνωτης και άναρχης Ανάπτυξης, δάση πυρπολήθηκαν και λόγγοι ξεμπουντουλώθηκαν για να διευρυνθεί ο γεωργικός και κτηνοτροφικός κλήρος, ακτές αμμοθινών ισοπεδώθηκαν από αυθαίρετους οικιστές.
Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, από την αλόγιστη και ανεξέλεγκτη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων στη γεωργία, παρατηρούνται δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ντόπιου πληθυσμού, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα και από μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ η χρήση της τεχνολογίας χωρίς αντίστοιχη εφαρμογή στοιχειωδών κανόνων, οδηγεί σε νέα φαινόμενα ρύπανσης και απροσδιόριστων κινδύνων για τη δημόσια υγεία. Αναφέρω εδώ ενδεικτικά την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας και υποσταθμών της ΔΕΗ σε κατοικημένες περιοχές.
Την ίδια ώρα προστατευόμενες περιοχές (όπως το οικοσύστημα Κοτυχίου- Στροφυλιάς) υποβαθμίζονται συνεχώς από τη ρύπανση, τις καταπατήσεις, αλλά και …κοινωφελείς παρεμβάσεις , όπως π.χ. η εγκατάσταση παράκτιου σταθμού του ΟΤΕ στην Α΄ζώνη του Κοτυχίου,οι χωματερές όμορων δήμων κλπ.
Την ίδια ώρα η Ολυμπιακή γη της Ηλείας όζει από δεκάδες ανεξέλεγκτες δημοτικές και ιδιωτικές χωματερές, αφού ο όρος «διαχείριση απορριμμάτων» παραμένει ταμπού για την Τοπική και Νομαρχιακή μας Αυτοδιοίκηση.
Το Οικολογικό Κίνημα έχει θέσει από χρόνια τα παραπάνω ζητήματα και οι όποιες εφαρμογές μέτρων πραγματοποιήθηκαν οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις ιδέες και τις δράσεις του, σε γενικό και τοπικό επίπεδο.
Αυτό πράττει και η ΕΠΟΠ με τις μικρές της δυνάμεις, επιδιώκοντας κυρίως να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες της Ηλείας, ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη .
Με ενεργούς πολίτες η γη μπορεί να γιορτάζει.

*Ο Διονύσης Κράγκαρης είναι μέλος της «Ένωσης Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον» (ΕΠΟΠ) που εδρεύει στα Λεχαινά.

Advertisements

Comments are closed.