Ε.Π.Ο.Π.

ΟΙΚΟ-ΛΟΓΙΚΑ

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων

Τι αξίζει περισσότερο, ένα δέντρο ή ένας άνθρωπος; Την απάντηση τη δίνει ο άνθρωπος που κόβει το δέντρο ή κάποιος άλλος που το φροντίζει.

Στην εποχή μας όλοι μιλούν για Ανάπτυξη. Εσχάτως ανακάλυψαν, ελέω Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την αειφόρο ή βιώσιμη Ανάπτυξη. Με την τελευταία μπορούν να βάλουν άνετα χέρι σε περιοχές που δεσμεύονται με διεθνείς συμβάσεις που έχουν υπογράψει, να τις χαρακτηρίσουν προστατευόμενες. Η Ανάπτυξη εδώ τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας στην Ανεργία. «Θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα δουλέψουν τα παιδιά σας, θα μείνουν στον τόπο τους». Στο αίτημα αυτό ανταποκρίνονται πρώτοι οι τοπικοί παράγοντες. Βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες και τοπάρχες. Σε απευθείας σύνδεση με τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές με τα ξένα κεφάλαια και τα μεγαλειώδη σχέδια. Όλοι οφείλουν να συναινέσουν, να πειθαρχήσουν εν ανάγκη. Ο Τοπικός Τύπος και τα ΜΜΕ εν αγαστή συμπνοία, διαμορφώνουν το κατάλληλο κλίμα. «Ο Νομός μας είναι στις τελευταίες θέσεις της Ανάπτυξης», κλαψουρίζουν κάθε τόσο. Ο τοπικός υφυπουργός τους καθησυχάζει, εξαγγέλλει κατά καιρούς επενδύσεις, χωριά ολόκληρα, ξενοδοχεία και γήπεδα γκολφ. Όμιλοι επενδυτών επέρχονται να μετατρέψουν τον Νομό σε τουριστικό παράδεισο. Εγκαθίσταται ο πρώτος και δεν ξεκινάει επί 4 χρόνια, αν δεν του τα δώσουν όλα. Ικετεύουν και κλαινε οι τοπάρχες, ώσπου να πέσει και το τελευταίο οχυρό. Μετά από καιρό θα ανακαλύψουν τις υπερβάσεις και τις δεσμεύσεις, αλλά θα είναι αργά.

Αν ρωτήσετε μια λίμνη αν είναι λίμνη δεν θα σας απαντήσει. Αυτό μπορεί να το κρίνει μόνο ο κύριος Υφυπουργός που εκπροσωπεί την Ανάπτυξη. Αν θέλει να προστατευθεί η λίμνη πρέπει να αναπτυχθεί, διαφορετικά θα παραμείνει όπως είναι τώρα, ένας έρημος τόπος.
Αν ρωτήσετε ένα δάσος αν έχει ζώνες, δεν θα σας απαντήσει ποτέ. Ο εκπρόσωπος της Ανάπτυξης μπορεί μόνο. Αυτός ορίζει ποιες ζώνες θα έχει. Και ότι ένα κομμάτι της Α πρέπει να γίνει ΑΒ. Γιατί εκεί πρέπει να γίνουν ξενοδοχεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και γήπεδα γκολφ. (Σημείωση: το γκολφ δεν θεωρείται αθλητική δραστηριότητα!).

Αν ρωτήσετε τον τόπο μας πώς ήταν πριν σαράντα χρόνια δεν θα σας απαντήσει. Εσείς μόνο μπορείτε να δείτε τα αυθαίρετα σε χιλιόμετρα παραλίας, τις χωματερές των Δήμων, τα αντλιοστάσια και τα λαγκάδια να βρωμίζουν τις ακτές, το τρένο της εποχής του Τρικούπη, την εθνική οδό –λαιμητόμο.

Εδώ οι κήρυκες της Ανάπτυξης αποστρέφουν το βλέμμα.

Ο παράλογος

Advertisements

Comments are closed.