Ε.Π.Ο.Π.

Κυλλήνιος κόλπος

ΣΩΣΤΕ ΤΟΝ ΚΥΛΛΗΝΙΟ ΚΟΛΠΟ

Επί τρεις και πλέον δεκαετίες ο Κυλλήνιος Κόλπος, η θάλασσά μας, καταστρέφεται συστηματικά. Αντλιοστάσιο, Λαγκάδια και χείμαρροι μεταφέρουν καθημερινά τεράστια φορτία ρύπων που μετατρέπουν τις ακτές μας σε χαβούζες. Απόβλητα των καλλιεργειών από λιπάσματα και φυτοφάρμακα, λύματα εργοστασίων, κτηνοτροφικών μονάδων, ελαιοτριβείων, τυροκομείων και δημοτικών αποχετεύσεων ,χύνονται χωρίς καμία επεξεργασία στη θάλασσά μας. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τα εκατοντάδες αυθαίρετα , τα μπάζα και τα σκουπίδια, έχουμε μπροστά μας μια ζοφερή εικόνα εξαθλίωσης και έσχατης υποβάθμισης. Απόδειξη τρανή είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια ουδεμία σοβαρή ιδιωτική επένδυση επιχειρήθηκε σ΄αυτή την περιοχή.
Σύμβολο και θλιβερό μνημείο της ρύπανσης που συντελείται στον Κυλλήνιο Κόλπο παραμένει όλα αυτά τα χρόνια το Αντλιοστάσιο του αρδευτικού δικτύου του Φράγματος Πηνειού στην παραλία Μυρσίνης-Λεχαινών! Εδώ θριαμβεύει η κρατική αβελτηρία και υποκρισία, που στο όνομα της ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, οδήγησε, από στοιχειώδη έλλειψη ευαισθησίας και προγραμματισμού, στην καταστροφή ενός οικοσυστήματος και μιας πανέμορφης περιοχής, του Κυλλήνιου Κόλπου.
Επί δεκαετίες οι κάτοικοι αυτής της περιοχής φωνάζουν, διαμαρτύρονται και αγωνίζονται, χωρίς όμως να λαμβάνεται οποιοδήποτε μέτρο! Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί και τοπικοί παράγοντες έχουν φαίνεται άλλα σοβαρότερα προβλήματα να επιλύσουν!

Όμως, ΦΘΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ, ΦΘΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Ο ΚΥΛΛΗΝΙΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ- Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΩΗΣ ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ- ΑΜΕΣΕΣ ΕΦΙΚΤΕΣ- ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ

1. ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΡΑΓΑΝΟΥ- ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ- ΛΕΧΑΙΝΩΝ-ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΥΛΛΗΝΗΣ
2. ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΥΓΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
3. ΝΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΝΕΡΟΥ
4. ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΙΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΕ ΤΕΧΝΗΤΟ ΥΓΡΟΤΟΠΟ ΜΕ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΜΗ ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ.
5. ΝΑ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
Λεχαινά, 9/6/2004

*Το παραπάνω κείμενο κυκλοφόρησε την ίδια ημέρα που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΠΟΠ συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο του Αντλιοστασίου Λεχαινών, με τη συμμετοχή βουλευτών, δημάρχων, συλλόγων και κατοίκων της περιοχής. Η ΕΠΟΠ θα κλιμακώσει τις ενέργειές της μέχρις ότου δρομολογηθούν λύσεις για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος.

θέμα: Ρύπανση Κυλλήνιου Κόλπου Νομού Ηλείας
14/4/2005
Προς
Την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ο Κυλλήνιος Κόλπος στο Νομό Ηλείας είναι μια περιοχή που τα τελευταία 30 χρόνια υφίσταται μια συνεχή περιβαλλοντική υποβάθμιση από συγκεκριμένες πηγές ρύπανσης . Η υποβάθμιση αυτή συντελείται στο θαλάσσιο και το παράκτιο περιβάλλον με σοβαρές επιπτώσεις και στην τοπική οικονομία (αλιεία, τουρισμός, γεωργία κλπ).
Οι πηγές της ρύπανσης είναι:
Το αποστραγγιστικό δίκτυο του ΓΟΕΒ που διαχειρίζεται το αρδευτικό δίκτυο του φράγματος Πηνειού. Τα λύματα του δικτύου αυτού πέφτουν χωρίς καμία επεξεργασία στη θάλασσα μέσω του αντλιοστασίου που βρίσκεται στην παραλία Λεχαινών.
Τα αστικά λύματα Δήμων της περιοχής (Λεχαινών, Ανδραβίδας, Τραγανού, Κάστρου Κυλλήνης και Βουπρασίας) που διοχετεύονται μέσω λαγκαδιών στη θάλασσα.
Τα λύματα βιοτεχνιών, εργοστασίων, τυροκομείων, ελαιοτριβείων, κτηνοτροφικών μονάδων, τουρσοποιείων, κλπ εγκαταστάσεων , που και αυτά διοχετεύονται σε λαγκάδια και από κει στη θάλασσα.
Τα αυθαίρετα κτίσματα στην παραλία Άγιος Παντελεήμων Λεχαινών που έχουν καταστρέψει αμμοθίνες χιλιομέτρων.
Ο αγωγός καυσίμων της 117 ΠΜ (Αεροδρόμιο Ανδραβίδας) που παρουσιάζει, λόγω της παλαιότητάς του και τη μη συντήρησής του συνεχείς διαρροές.
Η παράνομη και εντατική αλιεία , ιδίως με χρήση δυναμίτη και ανεμοτρατών.

Για όλα τα παραπάνω προβλήματα οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, αλλά και οι φορείς των τοπικών ΟΤΑ (Δήμοι, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση) δεν έχουν ακόμη, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες των οικολογικών οργανώσεων και των κατοίκων ,λάβει τα κατάλληλα μέτρα για τον τερματισμό της υποβάθμισης και την αποκατάσταση του Κυλλήνιου Κόλπου και της ενταγμένης στο δίκτυο NATURA ευρύτερης περιοχής, στην οποία εντάσσεται και το οικοσύστημα Κοτυχίου- Στροφυλιάς.

Κατόπιν των ανωτέρω ζητούμε και τη δική σας παρέμβαση για τη συμμόρφωση του ελληνικού Δημοσίου και των ΟΤΑ στις διατάξεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασίας του Κυλλήνιου Κόλπου.

Με τιμή
Για τη Δ.Ε . της ΕΠΟΠ
Διονύσης Κράγκαρης

Advertisements