Ε.Π.Ο.Π.

Εκδηλωσεις

ΗΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Απορρίμματα: Καιρός να μιλήσουμε για μείωση και ανακύκλωση…
Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νομό Ηλείας έχει φθάσει στο πιο οριακό σημείο του. Οι πολυάριθμες και διάσπαρτες χωματερές, που κατά κανόνα αναφλέγονται το καλοκαίρι, πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές, μέσα σε υγροβιότοπους, πάνω από πηγές, σε παραλίες, αλλά και κατά μήκος της Εθνικής Οδού Πατρών Πύργου αποτελούν τη ζοφερή εικόνα ενός πολιτισμού που δεν τιμά κανέναν στο Νομό, άρχοντες και αρχόμενους. Τα σκουπίδια σε φάση υπερκορεσμού σαν αποτέλεσμα της αποτυχίας των φορέων που ανέλαβαν να βρουν λύση την τελευταία δεκαετία, αφού δεν προχώρησε η λύση ΧΥΤΑ, μας οδηγούν στο μεγαλύτερο αδιέξοδο, όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων μας.
… ναι στη μείωση κι ανακύκλωση των αποβλήτων
Πριν από δύο χρόνια παρουσιάστηκε στο Νομό το θέμα της «καύσης»-όπως κι αν αυτή ονομάστηκε- ως η «μαγική λύση» που θα εξαφανίσει τα σκουπίδια. Υπάρχουν όμως κάποια θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν πριν συζητήσει κάποιος για αυτή τη μέθοδο τα οποία αγνοούνται από όσους θέτουν θέμα καύσης (αν και βέβαια υπάρχουν ισχυρά λόμπι που προωθούν αυτή τη νέα τεχνολογία).
Με γνώμονα αυτή την εκτίμηση η Ηλεία των Πολιτών, συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις για το θέμα των απορριμμάτων, διοργανώνει ημερίδα, το προσεχές Σάββατο 3 Μαρτίου 2007, στις 18.00-10.00 μ.μ., στην Αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, (Πλατεία Ανεμόμυλου), σε συνεργασία με την ΕΠΟΠ (ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ) και την ΠΡΕΣΠΑ, (ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ).
Στην ατζέντα της ημερίδας θα τεθούν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νομό μας, που έχει πια βουλιάξει από τον επί δεκαετίες συσσωρευμένο όγκο τους, και ταυτόχρονα κουραστεί από τις διαβεβαιώσεις υπευθύνων, ότι οι λύσεις που προτείνονται κάθε φορά είναι οι μόνες που διασφαλίζουν το αποτέλεσμα.
Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί ως ομιλητές επιστήμονες που έχουν γνώση του θέματος αλλά και εμπειρία από τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύεται και ταυτόχρονα αντιμετωπίζεται η πρόταση «καύσης» από τους φορείς και τους πολίτες. Συγκεκριμένα κεντρικοί ομιλητές θα είναι:
1. Νίκος Χρυσόγελος, Χημικός- Περιβαλλοντολόγος,
Υπεύθυνος προγραμμάτων Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης
2. Βασίλης Γιόκαρης, Φυσικός Περιβαλλοντολόγος
3. Κορνάρος Μιχαήλ, Χημικός Μηχανικός
Λέκτορας Σχολής Χημικών Μηχανικών
Πολυτεχνείου Πατρών

ΤΑ ΛΕΧΑΙΝΑ ΚΑΙ Η ΗΛΕΙΑ ΤΙΜΗΣΑΝ  ΤΟΝ ΑΝΤΑΡΤΗ-ΖΩΓΡΑΦΟ ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΝΗΡΗ
Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου Λεχαινών, η Ηλεία και η γενέτειρά του ,τα Λεχαινά, τίμησαν το Σάββατο 12/12/2005. τον Γιάννη Πονήρη, τον Καπετάν Ξάνθο της Αντίστασης και του ΕΛΑΣ, τον αντάρτη- ζωγράφο που δώρισε το ζωγραφικό του έργο και το πατρικό του σπίτι στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Για τη ζωή και τη δράση του Γιάννη Πονήρη μίλησαν εκ μέρους της ΕΠΟΠ ο Διονύσης Κράγκαρης, για το ζωγραφικό του έργο η ιστορικός τέχνης Κατερίνα Κιτσιλή, για την οργάνωση του αντάρτικου στην Πελοπόννησο ο συγγραφέας Παντελής Μούτουλας, ενώ τέλος ο πολιτικός μηχανικός Θοδωρής Αναστόπουλος παρουσίασε μια πρόταση για τη δωρεά του Γιάννη Πονήρη.
Την εκδήλωση, που εκτός των ομιλιών περιλάμβανε, προβολή φωτογραφικού υλικού από το αρχείο του, έκθεση ζωγραφικής του τιμώμενου, έκδοση λευκώματος και έκθεση προσωπικών αντικειμένων του, οργάνωσαν η τοπική οικολογική κίνηση
« Ενωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον», η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας και το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λεχαινών.

Σεπτέμβρης 1997. Ανήμερα του Σταυρού.
Ο γέρος φοράει το καλό του κοστούμι και ξεκινάει για το μεγάλο του ταξίδι. Τον συντροφεύουν τα περιστέρια που ζωγράφιζε, τα κορίτσια που αγαπούσε, οι παλιοί του σύντροφοι που χάθηκαν στα βουνά και στις φυλακές. Κάπου εκεί, στους πλανήτες που σχεδίαζε, θ΄ αναπολεί τα χρόνια που έζησε στη γη μας, αυτός ο μοναχογιός εύπορης οικογένειας, που αντί να ακολουθήσει μια ήσυχη υπαλληλική καριέρα, σε πιο κρίσιμη για τον τόπο συγκυρία, προτίμησε τα μονοπάτια της ιδεολογικής αναζήτησης και της πολιτικής ένταξης και λίγο αργότερα προσχώρησε στην Αντίσταση κατά των ξένων κατακτητών, μέσα από τις τάξεις του ΕΛΑΣ, έγινε ο περίφημος Καπετάν Ξάνθος του Αγώνα. Και σαν σήμερα, ακριβώς πριν 62 χρόνια, σηκώθηκε όρθιος στο Πούσι ανάμεσα στους νεαρούς ΕΠΟΝΙΤΕΣ, όπως οι προγονοί του, με το οπλοπολυβόλο στα χέρια και είπε «η εμείς ή αυτοί» ή ταν ή επί τας!

Ήταν η κορυφαία στιγμή και ήταν ο κορυφαίος σε κείνη τη μάχη. Εκεί ήταν και ο Νικηφόρος-επίλαρχος του Στρατού Ηλίας Κονδύλης από την Αρχαία Ολυμπία, ο Ανέστης-Γιάννης Γαλανόπουλος, πολιτικός καθοδηγητής από το Πελόπιο.
Χθες ο Νίκος Κονδύλης, ο γιος του Νικηφόρου, μας έστειλε ένα γράμμα με πολλή συγκίνηση στο οποίο γράφει μεταξύ άλλων :..Ο πατέρας μου αγαπούσε και τον Ξάνθο και τον Ανέστη, ειδικότερα όμως τον Ξάνθο καίτοι με τον Ανέστη μετά το αντάρτικο ήσαν για χρόνια συγκρατούμενοι στις φυλακές Ζακύνθου…Κάποτε ρώτησα τον Ανέστη γιατί ο πατέρας μου νόμιζα πως αγαπάει κατά τι περισσότερο από τους δύο σας τον Ξάνθο και μου είπε ότι ο Ξάνθος κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο ήταν οπλοπολυβολητής κατά τη μάχη δε στο Πούσι πήρε από τα άγουρα παλικάρια της ανταρτοεπονίτικης ομάδας το οπλοποβολυβόλο και στάθηκε καταμεσής στο δρόμο και εξόντωσε τους προπορευόμενους μοτοσικλετιστές και ποδηλάτες γερμανούς….

Ακολούθησαν χρόνια δραματικά, γεμάτα σκληρές περιπέτειες. Το 1946 συνελήφθη και καταδικάστηκε από το έκτακτο στρατοδικείο Κορίνθου σε 15ετή φυλάκιση και εξορία. Το 1967 μετά το πραξικόπημα διέφυγε στο εξωτερικό περιπλανώμενος ως την πτώση της δικτατορίας σε διάφορες χώρες. Κι εκεί όμως συνέχιζε τον αγώνα του με παλιούς και νέους συντρόφους, ενώ παράλληλα άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική. Ήταν το νέο του πάθος. Μ’ αυτή έζησε τα τελευταία του χρόνια. Δημιουργικά, απλά και ταπεινά.

Διονύσης Κράγκαρης

*Το κείμενο αυτό διαβάστηκε στην εκδήλωση για τον Γιάννη Πονήρη που έγινε στα Λεχαινά στις 10/12/06

Advertisements