Ε.Π.Ο.Π.

Δραστηριοτητες

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Τα μηνύματα έρχονται καθημερινά και είναι σαφή και επείγοντα. Το καμπανάκι βέβαια είχε χτυπήσει προ πολλού. Οι επιστήμονες και οι οικολόγοι το φώναζαν εδώ και χρόνια. Τώρα το συνειδητοποιούν και οι πολιτικοί και εξαγγέλλουν μέτρα. Όλοι πια ανησυχούν και συμφωνούν: Το κλίμα του πλανήτη μας αλλάζει δραματικά και οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών έχουν πλήξει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ο πλανήτης μας έχει φθάσει στα όριά του.
Δεν είναι καιρός να καταλογίσουμε ευθύνες, όλοι γνωρίζουμε ποιοι έφταιξαν και γιατί. Τώρα είναι καιρός να αντιδράσουμε, άμεσα, καίρια, αποφασιστικά. Είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων και έργων.
Είναι γνωστό το σύνθημα του οικολογικού κινήματος: «Σκέψου γενικά, δράσε τοπικά». Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, στην περιοχή μας, στον τόπο μας; Ιδού μερικά απ΄αυτά:
1/ Να στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως την ηλιακή και την αιολική. Απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το ορυκτά καύσιμα ,τώρα.!
2/ Ανάπτυξη των μέσων μαζικής μεταφοράς και κυρίως στον σιδηρόδρομο, που θα έπρεπε να είναι το πρώτο φιλοπεριβαλλοντικό αναπτυξιακό έργο στην Ηλεία.
3/Ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Μείωση του όγκου τους, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, νέο καταναλωτικό μοντέλο. Όχι στο εργοστάσιο καύσης που ετοιμάζουν άκριτα τοπικοί και άλλοι παράγοντες.
4/Προστασία των κάθε είδους οικοσυστημάτων (δασών, ποταμών, λιμνών, υγροβιότοπων, αμμοθινών κλπ) και της τοπικής βιοποικιλότητας από τα σχέδια των κερδοσκόπων αναπτυξιομανών.
5/ Αναδιάρθρωση των καλλιεργειών για εξοικονόμηση νερού και προστασία των εδαφών και των πηγών από τη νιτρορύπανση.
6/Ενθάρρυνση του ήπιου εναλλακτικού τουρισμού και εγκατάλειψη των φαραωνικών έργων και των γηπέδων γκολφ. Να ακυρωθεί η ιδέα δημιουργίας γηπέδων γκολφ στην ξηροθερμική Ηλεία.

Διονύσης Κράγκαρης
Μέλος της «Ένωσης Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον « (ΕΠΟΠ)

ΟΧΙ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΓΚΟΛΦ
Μέλη της ΕΠΟΠ υπόψιν των οποίων ετέθη επιστολή προς τον Δήμο Λεχαινών ανώνυμης εταιρείας αγνώστων λοιπών στοιχείων (καταστατικό, ΔΣ, δραστηριοτητες κλπ) για κατασκευή γηπέδων γκολφ σε παραλιακή έκταση ιδιοκτησίας του Δήμου, παρατηρούσαν τα παρακάτω :
Πέραν της κατ’ αρχήν αρνητικής θέσης μας για την δημιουργία γηπέδων γκόλφ (λόγοι περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και πολιτιστικοί), η επιστολή- πρόταση που εστάλη στον Δήμο είναι επιεικώς απαράδεκτη όχι μόνον γιατί είναι ατεκμηρίωτη, αλλά και διότι περιέχει αποικιοκρατικούς όρους που μόνον σε μια εντελώς υπανάπτυκτη χώρα μπορούν να γίνουν δεκτοί προς συζήτηση.
Η ΕΠΟΠ ζητεί από το Δήμο Λεχαινών απόλυτη διαφάνεια και ενημέρωση των δημοτών μέσα από δημόσιο διάλογο, ώστε να εξευρεθεί λύση για την αξιοποίηση της περιουσίας του, που θα εξυπηρετεί το κοινωνικό συμφέρον και την οικονομική και πολιτιστική προοπτική του τόπου.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Γ.Σ.
Συνεδρίασαν την Κυριακή 4/5 2003 τα μέλη της ΕΠΟΠ και αποφάσισαν τα εξής:
1. Να εφαρμοσθεί πρόγραμμα Ανακύκλωσης χαρτιού στην περιοχή του κάμπου. Προ ημερών έγινε συνάντηση μελών της ΕΠΟΠ με τον δήμαρχο Κάστρου Κυλλήνης κ.Λεπίδα στον οποίο υπεβλήθη η σχετική πρόταση και ήδη δρομολογείται συνάντηση εκπροσώπων των Δήμων Ανδραβίδας, Βαρθολομιού, Βουπρασίας, Γαστούνης. Κάστρου Κυλλήνης, Λεχαινών και Τραγανού με σκοπό την εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης χαρτιού στους παραπάνω Δήμους. Η πρόταση της ΕΠΟΠ σκοπό έχει την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους των Δήμων και την ενεργοποίηση των πολιτών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών που αποτελεί όνειδος για τον πολιτισμό μας.
Επ΄ευκαιρία Η ΕΠΟΠ εκφράζει την ανησυχία της και την οργή των πολιτών της Ηλείας για την ολιγωρία των υπευθύνων να αποφασίσουν την χωροθέτηση ΧΥΤΑ στο Νομό. Για τον λόγο αυτό καλεί τη Ν.Α. Ηλείας να προχωρήσει σε άμεση χωροθέτηση και υλοποίηση του έργου και δηλώνει ότι σε αντίθετη περίπτωση θα καταγγείλει όλους τους δημάρχους της Ηλείας που λειτουργούν τις παράνομες χωματερές ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δικαστηρίων.
2. Να γίνουν επαφές με εκπροσώπους της ΤΕΔΚ Ν.Αχαϊας για ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις του προγράμματος LIFE στην περιοχή Κοτυχίου- Στροφυλιάς. Επίσης να γίνουν ενέργειες και παραστάσεις προς τη Ν.Α. Ηλείας για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση ολοκλήρωσης και λειτουργίας του παραρτήματος Κέντρου Πληροφόρησης Κοτυχίου στα Λεχαινά.
3. Να γίνει επιτόπια έρευνα στην περιοχή Στροφυλιάς, όπου σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, ενεργούνται παράνομες αμμοληψίες και άλλες παραβάσεις εις βάρος του οικοσυστήματος.
4. Να γίνει προσπάθεια διεύρυνσης της ΕΠΟΠ με νέα μέλη, να επανεκδοθεί το έντυπο της κίνησης και να δημιουργηθεί σελίδα στο Ιντερνετ. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει μέσα στο μήνα στην περιοχή Βουπρασίας.

ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας τις τελευταίες δεκαετίες, αποσκοπώντας στην ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών, πέραν από τα θετικά της αποτελέσματα, έχει ατυχώς οδηγήσει και σε καταστάσεις που προβληματίζουν σοβαρά τους επιστήμονες παγκοσμίως όσον αφορά τις επιπτώσεις που πιθανόν να έχουν διάφορες εφαρμογές της στην υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον. Ηδη η Πολιτεία μόλις προσφάτως έχει προχωρήσει στη ρύθμιση κάποιων απαραίτητων κανόνων και προϋποθέσεων, ώστε να προλαμβάνονται και να ελέγχονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις κάθε τέτοιας εφαρμογής. Το δυσάρεστο βέβαια είναι ότι οι κανόνες αυτοί συνήθως δεν τηρούνται όπως στις περιπτώσεις εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών.
Στην περιοχή μας περιπτώσεις που χρήζουν έρευνας και μελέτης είναι το ραντάρ του στρατιωτικού αεροδρομίου Ανδραβίδας, ο σταθμός στης ΔΕΗ στα Λεχαινά, ο σταθμός λήψης ΟΛΥΜΠΙΑ του ΟΤΕ στο Κοτύχι και φυσικά οι κεραίες των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.
Για τις παραπάνω περιπτώσεις οφείλουν οι όμοροι Δήμοι να ενεργήσουν το συντομότερο.
Η ΕΠΟΠ παρακολουθεί το θέμα από καιρό και στο άμεσο μέλλον θα προχωρήσει σε σχετικές ενέργειες ώστε να υπάρξει ασφαλής και υπεύθυνη ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής.
9.4.03

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΠ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ
Λεχαινά, 18/1/2005
Προς
1/Τα Δημοτικά Συμβούλια: Ανδραβίδας, Βαρθολομιού, Βουπρασίας, Γαστούνης, Κάστρου Κυλλήνης, Λεχαινών, Τραγανού
2/Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηλείας
3/Το Τμήμα Περιβάλλοντος Ν.Α. Ηλείας
4/Το Τμήμα Υγείας της Ν.Α. Ηλείας

Μεταφέροντας αναφορές και καταγγελίες πολιτών για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον από την ακτινοβολία που εκπέμπουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραντάρ και υποσταθμοί μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε:
1/ Πόσες και ποιες κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι εγκατεστημένες στην περιοχή του Δήμου σας, αν αυτές βρίσκονται εντός κατοικημένων περιοχών, πλησίον σχολείων ή κτιρίων που στεγάζουν παιδιά και αν αυτές εγκαταστάθηκαν νομίμως με τις προβλεπόμενες άδειες. Επίσης να μας γνωρίσετε σε ποιες ενέργειες προχωρήσατε ή σκοπεύετε να προχωρήσετε.
2/ Ποιες ενέργειες έχετε κάνει για τη μέτρηση των ορίων ακτινοβολίας από τους υποσταθμούς της ΔΕΗ, τους παράκτιους σταθμούς του ΟΤΕ σε Κοτύχι και Επιτάλιο και το ραντάρ της 117 ΠΜ.
Η ΕΠΟΠ καλεί όλους τους φορείς της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να τοποθετηθούν υπεύθυνα απέναντι στο σοβαρότατο αυτό πρόβλημα και να αξιώσουν την εναρμόνιση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου με τις υποδείξεις του Συνήγορου του πολίτη ως προς τα όρια εκπομπής και τις αποστάσεις ασφαλείας καθώς και την απαίτηση προηγούμενης περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 16.11.04

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΧΑΙΝΩΝ
Εμείς οι πολίτες του Δήμου Λεχαινών που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Κυριακή 29 Ιουλίου 2001, στην κεντρική πλατεία της πόλης σε δημόσια συγκέντρωση διαμαρτυρίας με θέμα «Ο σκουπιδότοπος του Δήμου Λεχαινών», αφού ακούσαμε τους εισηγητές και τους διάφορους ομιλητές, καταλήξαμε ομόφωνα στο παρακάτω ψήφισμα:

Η αυθαίρετη και χωρίς έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, απόφαση του Δημάρχου Λεχαινών να δεχθεί στον σκουπιδότοπο του Δήμου τα σκουπίδια που επί ημέρες είχαν σωρευτεί στην πόλη του Πύργου ,αλλά και σε άλλες πόλεις, οδήγησε σε ακραία και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον φαινόμενα, την ήδη προβληματική κατάσταση που επικρατεί στον σκουπιδότοπο τα τελευταία χρόνια. Επειδή ο σκουπιδότοπος του Δήμου Λεχαινών,
-είναι από χρόνια κορεσμένος και για να χωρέσει και άλλα σκουπίδια γίνεται διαρκής καύση με αποτέλεσμα να εκλύονται στην ατμόσφαιρα δηλητηριώδεις και καρκινογόνες ουσίες και διοξίνες που εισπνέονται από τους κατοίκους των Λεχαινών και της περιοχής,
-δεν διαθέτει περίφραξη ,ούτε μπάρα εισόδου με αποτέλεσμα να μην υπάρχει οποιοσδήποτε έλεγχος.
-δεν γίνεται επίχωση των απορριμμάτων, όπως ορίζει ο νόμος, αλλά διαρκής καύση, με ρύπανση του αέρα, του εδάφους και των νερών που καταλήγουν στο Κοτύχι,
-βρίσκεται μέσα στη β΄ζώνη προστασίας Κοτυχίου και ύστερα από την ισχύ της ΚΥΑ του 1993, που εκδόθηκε σε εφαρμογή της συνθήκης RAMSAR, o σκουπιδότοπος θα έπρεπε ήδη να έχει απομακρυνθεί και να αποκατασταθεί ο χώρος, όπως έγινε με τον σκουπιδότοπο του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Μυρτουντίων στην ίδια θέση. Η παρούσα δημοτική αρχή δεν έχει καμία δικαιολογία γιατί βρίσκεται στην εξουσία επί 7 ολόκληρα χρόνια και ο δήμαρχος Λεχαινών είναι μέλος της Κοινής Επιτροπής προστασίας του υγροβιότοπου και πρόεδρος της εταιρείας του Ιχθυοτροφείου Κοτύχι ΑΕ, άρα θα έπρεπε να έχει ήδη δώσει το καλό παράδειγμα για την ουσιαστική προστασία του οικοσυστήματος, του οποίου διεκδικεί και την έδρα του διαχειριστικού φορέα!
1.Καταγγέλουμε τη συμπεριφορά του Δημάρχου Λεχαινών και της δημοτικής αρχής ως ανεύθυνη, παράνομη και προκλητικά αδιάφορη για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
2.Ζητούμε από τον Δήμο Λεχαινών
α.Να περιφρουρήσει άμεσα τον χώρο του σκουπιδότοπου με περίφραξη και κατασκευή μπάρας εισόδου, ώστε να εισέρχονται μόνον τα απορριμματοφόρα του Δήμου Λεχαινών και παράλληλα να γίνεται επίχωση των σκουπιδιών.
β. Να βρει εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος , όχι μεγαλύτερου των έξι μηνών, άλλον κατάλληλο χώρο προσωρινής διάθεσης των απορριμμάτων του Δήμου και παράλληλα να αποκαταστήσει τον χώρο της Δροσελής.
γ. Να συμβάλει σοβαρά και ενεργά στη δημιουργία ΧΥΤΑ σε επίπεδο Νομού και στην προώθηση προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερών αποβλήτων.
3.Από τις αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες ζητούμε
την εφαρμογή των σχετικών νόμων, ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον
4.Για την υλοποίηση των παραπάνω, δηλώνουμε ότι θα είμαστε σε διαρκή εγρήγορση, στην οποία καλούμε και όλους τους συμπολίτες μας.
5.Το παρόν ψήφισμα να κοινοποιηθεί α/ στο δημοτικό συμβούλιο Λεχαινών, β/ Στο ΥΠΕΧΩΔΕ, Γ/ στη ΤΕΔ Ηλείας, δ/ στη Ν.Α. Ηλείας, ε/ Στις αρμόδιες υπηρεσίας ,στ/ στην Εισαγγελία Αμαλιάδας, ζ/ στα ΜΜΕ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Τον τελευταίο καιρό η ΕΠΟΠ δέχτηκε αρκετές διαμαρτυρίες πολιτών για το κόψιμο δέντρων σε προαύλια σχολείων. Η δικαιολογία των αρμοδίων, σχολικών και δημοτικών παραγόντων ήταν ότι αυτό έγινε για την ασφάλεια των κτιρίων και των μαθητών από ενδεχόμενη πτώση κλαδιών και ότι δεν επρόκειτο για κόψιμο αλλά για κλάδεμα!

Χαρακτηριστικές ήταν οι περιπτώσεις του Α΄δημοτικού σχολείου Λεχαινών και του Νηπιαγωγείου στο Νιοχώρι με τις οποίες ασχολήθηκε και ο τοπικός Τύπος.

Η ΕΠΟΠ μελέτησε το θέμα και διαπιστώνει ότι σταδιακά το πράσινο εξοβελίζεται από τα προαύλια των σχολείων και τη θέση του παίρνουν το τσιμέντο και η άσφαλτος! Το φαινόμενο μάλιστα έχει λάβει ιδιαίτερες διαστάσεις στις πόλεις, όπου τα προαύλια των σχολείων είναι στην κυριολεξία προέκταση των δρόμων.

Πιστεύουμε ότι οι αρμόδιοι δημοτικοί και σχολικοί παράγοντες κατανοώντας όχι μόνο την περιβαλλοντική, αλλά και την παιδαγωγική σημασία του πράσινου, θα δείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία και θα μετατρέψουν σύντομα τα προαύλια των σχολείων σε όμορφους κήπους, στους οποίους μαθητές και εκπαιδευτικοί θα ξεκουράζονται στα διαλείμματα των μαθημάτων

Advertisements